niedziela, 29 kwietnia 2012

Deser twarożkowy z duszona marchewka i jablkiem, 210 kcal


Robiłam ten deser juz wiele razy, nawet dla gosci, nie podejrzewajacych, ze poczestowalam ich czyms dietetycznym.
Pewnie gdyby wiedzieli, to by nie zjedli :D

Oczywiscie ameryki nie odkrylam, bo podobne desery widywalam na wielu blogach. Mozna go robic na tak wiele sposobow, ze zycia by nie starczylo, zeby to opisac ;) Jednak chyba nikt wczesniej nie robil go z marchewka, wiec niech to bedzie moj skromny wklad w deserowe dziedzictwo ;)

Pierwszy raz opublikowalam ten przepis na moim glownym blogu, prawie rok temu, a teraz, poszukujac przepisow na dietetyczne slodkosci, znow sobie o nim przypomnialam.


Podalam (patrz lista skladnikow) liczbe kcal w orzechach i platkach migdalowych, poniewaz od was zalezy, czym udekorujecie deser. Liczba kcal w deserze policzona jest bez orzechow.


Skladniki:
4  duze porcje

250g serka homogenizowanego bez tluszczu
maly jogurt naturalny (ja uzywam firmy Zott)
400g kwaskowatych jablek (najlepsze sa szare renety)
30 dag marchewki (3 srednie)
1 maly banan
4 lyzeczki miodu (moze tez byc slodzik)
cynamon, wedle uznania ;)
3 gozdziki
lyzeczka ekstraktu z wanilii (ostatecznie zapach waniliowy)
lyzka soku z cytryny
4 lyzeczki dzemu b/c lub slodzonego fruktoza (u mnie malinowy Streamline)

orzechy i kilka listkow miety, do dekoracji:
orzechy laskowe, 180 kcal w 2 lyzkach
lub platki migdalowe, 112 kcal w 2 lyzkach


Sposob przygotowania:
Marchewke obrac, utrzec na duzych oczkach tarki i rozgotowac z mala iloscia wody. Ostudzic, lekko zmiksowac i wymieszac z dzemem.
Jablka obrac, pokroic drobno i udusic z mala iloscia wody, gozdzikami i cytryna. Osłodzic do smaku, wyjac gozdziki i ostudzic.
Banana drobno pokroic. Serek zmiksowac z jogurtem i ekstraktem waniliowym.
W sklankach lub pucharkach ukladac warstwami: serek, banan, serek, marchewke, serek, jablko, serek. Na koniec oproszyc cynamonem i udekorowac orzechami i listkami miety lub melisy.




Smacznego :)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...