Jestem pewna, że warto odżywiać się jak najbardziej różnorodnie. Stąd Hummus, który zawiera mnóstwo zdrowych zdrowych składników: ciecierzycę, pastę sezamową, sok z cytryny, oliwę, kolendrę. To naprawdę zdrowe połączenie.
Ja bardzo lubię używać hummusu, jako smarowidło do kanapek. Świeży, razowy chlebek z ziarnami posmarowany hummusem, na to grube, soczyste plastry pomidora lub/i ogórka, trochę świeżych ziół, cebulki, szczypiorku lub kolendry i kanapka marzenie gotowa w minute=ę :)
Świetnie sprawdza się również na imprezie. Nakładam go do miseczek, posypuję papryką lub mielonym kuminem, i polewam oliwą (tak, jak na zdjęciach). Obok stawiam chlebki pita, posiekaną natkę pietruszki, świeże warzywa pokrojone w słupki (marchewkę, seler naciowy, rzodkiew, paprykę itp.), czasem pikle...
W Indiach jadłam hummus w postaci sosu do falafela (małych kotlecików z ciecierzycy lub bobu i dużej ilości kolendry - miały przepiękny, zielony kolor)
Jeśli o mnie chodzi, to ten wyjadany palcem ze słoika jest jednak najlepszy :)
Tradycyjny hummus ma ok. 370 kcal w 100g, mój - 250 kcal w całej porcji (nie licząc oliwy, użytej do dekoracji). 1 łyżka ma ok. 20 kcal.
To naprawdę niewiele... Wada i zaleta.
Zaleta, bo można tego zjeść dużo i nie mieć wyrzutów sumienia.
A wada...? No wada jest taka, że... jeśli można, to na pewno zje się tego dużo :D
Polecam tez opcje "czerwoną", z pieczoną papryką i z suszonymi pomidorami (paprykę trzeba upiec i obrać ze skórki, a pomidory odcedzić z oliwy, wstępnie posiekać i zmiksować z resztą składników).
Zachęcam do jedzenia hummusu. Jedzmy go, bo jest zdrowy i pyszny :)
Składniki:1 puszka ciecierzycy
1 łyżka tahini (pasty sezamowej)
1-2 łyżka soku z cytryny/limonki
duży ząbek (lub dwa, jeśli lubisz) czosnku
szczypta soli
opcjonalnie (do dekoracji):
ostra, mielona papryka
posiekana natka pietruszki
oliwa z oliwek
Jak zrobić pastę hummus?
Ciecierzyce odcedzić, zachowując płyn. Czosnek obrać i posiekać. Kolendrę (to tylko opcja,można ją pominąć) posiekać. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze, dodając tahini i dolewając, stopniowo i z wyczuciem, pewna ilość płynu, który wcześniej odcedziliśmy.Ja zwykle nie dodaję oliwy, ponieważ tahini jest wg. mnie wystarczająco tłustą pasta. A płyn spod ciecierzycy zapewnia hummusowi odpowiednia konsystencje.
Gotowa pastę można przechowywać ok. tygodnia w lodowce, w szczelnie zamykanym pojemniczku.
Smacznego :)
O, nigdy nie jadłam hummusu. Wydaje się smaczny.. :)
OdpowiedzUsuńJeśli jeszcze nie jadłaś, koniecznie spróbuj :)
UsuńUwielbiam Hummus i Indie. Ja też mam piękne i smaczne wspomnienia z Indii.Gotujemy w domu potrawy z kuchni indyjskiej i arabskiej.Godne podziwu jest Twoje gotowanie, zdrowe i dietetyczne. Widać, że jest Twoją pasją :)Ja zwykle zajadam się ciastkami i popijam kawą. Nigdy nie chce mi się wytrwać w diecie do końca :) Pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńo, widzę bratnią duszę:))) Pozdrawiam serdecznie. Na pewno zajrzę :)
Usuńmuszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, powinnaś spróbować :)
Usuńsamo zdrowie, warto wprowadzić go do swojego jadłospisu:)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak samo myślę, nie dość, że pyszny, to jeszcze bardzo zdrowy i zawiera dużo białka, co w diecie dbających o zdrowie nie jest bez znaczenia.
UsuńPozdrawiam, G.
Ekstra, mialam kiedys przyjemnosc jesc oryginalny hummus i ten smakuje identycznie :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ci smakował i że tak dobrze go oceniasz :)
UsuńPozdrawiam, Gosia
Jestem na diecie,jadłam kilka razy humus ale ten smakuje wybornie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJestem na diecie,jadłam kilka razy humus ale ten smakuje wybornie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńA ile gram ma ta mała puszka ciecierzycy
OdpowiedzUsuńTradycyjna puszka, taka sama jak puszka groszku, czy fasolki... Chyba 400 gram?
UsuńA ile kalorii ma ta mała puszka ciecierzycy?
OdpowiedzUsuńA ile kalorii ma ta mała puszka ciecierzycy?
OdpowiedzUsuń100 gram (po odsączeniu) średnio 120 kcal - ale to oczywiście zależy od producenta.
Usuń170 gram, czyli szklanka, ma 216 kcal (wg. "Ile waży")