niedziela, 29 kwietnia 2012

Deser twarożkowy z duszona marchewka i jablkiem, 210 kcal


Robiłam ten deser juz wiele razy, nawet dla gosci, nie podejrzewajacych, ze poczestowalam ich czyms dietetycznym.
Pewnie gdyby wiedzieli, to by nie zjedli :D

Oczywiscie ameryki nie odkrylam, bo podobne desery widywalam na wielu blogach. Mozna go robic na tak wiele sposobow, ze zycia by nie starczylo, zeby to opisac ;) Jednak chyba nikt wczesniej nie robil go z marchewka, wiec niech to bedzie moj skromny wklad w deserowe dziedzictwo ;)

Pierwszy raz opublikowalam ten przepis na moim glownym blogu, prawie rok temu, a teraz, poszukujac przepisow na dietetyczne slodkosci, znow sobie o nim przypomnialam.


Podalam (patrz lista skladnikow) liczbe kcal w orzechach i platkach migdalowych, poniewaz od was zalezy, czym udekorujecie deser. Liczba kcal w deserze policzona jest bez orzechow.


Skladniki:
4  duze porcje

250g serka homogenizowanego bez tluszczu
maly jogurt naturalny (ja uzywam firmy Zott)
400g kwaskowatych jablek (najlepsze sa szare renety)
30 dag marchewki (3 srednie)
1 maly banan
4 lyzeczki miodu (moze tez byc slodzik)
cynamon, wedle uznania ;)
3 gozdziki
lyzeczka ekstraktu z wanilii (ostatecznie zapach waniliowy)
lyzka soku z cytryny
4 lyzeczki dzemu b/c lub slodzonego fruktoza (u mnie malinowy Streamline)

orzechy i kilka listkow miety, do dekoracji:
orzechy laskowe, 180 kcal w 2 lyzkach
lub platki migdalowe, 112 kcal w 2 lyzkach


Sposob przygotowania:
Marchewke obrac, utrzec na duzych oczkach tarki i rozgotowac z mala iloscia wody. Ostudzic, lekko zmiksowac i wymieszac z dzemem.
Jablka obrac, pokroic drobno i udusic z mala iloscia wody, gozdzikami i cytryna. Osłodzic do smaku, wyjac gozdziki i ostudzic.
Banana drobno pokroic. Serek zmiksowac z jogurtem i ekstraktem waniliowym.
W sklankach lub pucharkach ukladac warstwami: serek, banan, serek, marchewke, serek, jablko, serek. Na koniec oproszyc cynamonem i udekorowac orzechami i listkami miety lub melisy.




Smacznego :)

Placek owsiany


Czasami, nawet będac na diecie, ma się ochotę zjeść coś dobrego, słodkiego, coś co przypomina niedozwolony smakołyk, ale na szczęście dla nas, nie rujnuje diety.
Moze to być taki np. placek owsiany - bez tluszczu, ze zdrowych platkow, z bakaliami :)
Mozna zjesc kawalek, albo nawet dwa, bez wyrzutow sumienia.

Taki placek, to samo zdrowie, chociaz raczej nie polecam zjadania calego ;)
Cały ma ok. 540 kcal, a jedna porcja (1/4 placka) tylko 135 kcal.
Jest bardzo smaczny, chociaz za duzo to ja sie nie naprobowalam ;) Został natychmiast i w calosci
zjedzony przez moich chlopakow :) Nie wiem, czy tylko u mnie tak jest, że oni, majac do wyboru wszystko, co jest w domu, i tak zawsze zjedzą moje... I jeszcze komentuja, że sobie zawsze lepsze robię ;) 



Jak zrobić najlepszy, dietetyczny placek owsiany?

Składniki na 4 porcje, po 135 kcal:
80 g płatków owsianych bg
20 g pestek słonecznika
po łyżeczce rodzynek i żurawin
1 łyżka miodu
2 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bg lub sody
1 łyżeczka cynamonu


Sposob przygotowania:
Płatki wymieszać ze słonecznikiem i miodem. Odstawić na czas przygotowania reszty składników.
Jajka ubić, dodać jogurt i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać.
Patelnie teflonową mocno rozgrzać. Wylać ciasto i usmażyć (bez tłuszczu) jeden, duży placek. Lekko przyrumienić z obu stron (odwrocić jak omlet, przy pomocy talerza).
Można tez smażyć małe placuszki. Dekorować owocami, domową konfiturą, miodem, itp.

Smacznego :)

czwartek, 26 kwietnia 2012

Platki z tartym jablkiem, suszonymi owocami i jogurtem, ok. 300 kcal



Nie ma co nadmiernie reklamowac: to jest po prostu pyszne :)


Skladniki:

3 czubate lyzki platkow Bran Flakes (Sante)
3 łyzki jogurtu naturalnego (Zott)
1 lyzeczka rodzynek
1 lyzeczka zurawin
4 polowki orzechow wloskich
1 suszona morela
pol jablka
cynamon

Sposob przygotowania:
Bakalie i orzechy drobno posiekac (ja kroje nozyczkami) i dodac utarte jablko, cynamon i jogurt. Wymieszac. Na koncu dodac platki i wymieszac tuz przed jedzeniem (chyba, ze ktos lubi rozmiękłe ;))
I to wszystko.

Smacznego :)

Piers z kurczaka z sosem, brazowym ryzem i surówka, 330 kcal


Propozycja na lekki, dietetyczny obiad. W przepisie jest tylko odrobina soli, poniewaz w kazdej diecie odchudzajacej osiaga sie lepsze rezultaty, kiedy unika sie soli. Sol wiaze wode i zatrzymuje ja w organizmie, utrudnia odchudzanie i sprzyja powstawaniu celulitu.
Wiem, z wlasnego doswiadczenia, ze nie jest latwo calkowicie z niej zrezygnowac, dlatego tez nie rzucam sie od razu z motyka na slonce. Jak mawia moja kolezanka Madzia: "po troszku, Bartoszku" :)
Powolutku, stopniowo - byle sie nie zniechecic :)



Chcialabym tez namowic was na deser w postaci owocu. Znajoma dietetyczka twierdzi, ze owoc zjedzony po obiedzie (a nie, jako samodzielny posilek, czyli tzw. "przegryzka") nie powoduje gwaltownego wyrzutu insuliny do krwi. A kiedy cukier nie skacze, mowiac najprosciej, nie mamy napadow wilczego glodu.
To kolejna zmiana w mojej diecie, bo ja, 'stara montiniaczka', mam (mialam ;)) zakodowane, ze owoce je sie osobno, zeby nie zdazyly sfermentowac w zoladku, zanim zostana strawione.
Coz, zmienie i to. Kiedy kupuje sie kanape, nie mozna wziac tylko oparcia ;)

Tak wiec, jesli zjesz po obiedzie 200g arbuza, pol malego banana, dwie male mandarynki lub jedno male kiwi (50g), dodasz do posilku tylko 50 kcal.



Skladniki:
150g miesa z piersi kurczaka, bez skory
1 lyzka oliwy
pol zabka czosnku
1/4 szkl wody
odrobina soli, pieprz, slodka papryka w proszku

40g brazowego ryzu (3 czubate lyzki ugotowanego)

1 sredni pomidor
pol nieduzego ogorka (ok. 60g)
1 cebulka dymka ze szczypiorkiem


Sposob przygotowania:
Mieso umyc, osuszyc i pokroic w paseczki. Na patelni rozgrzac olej, dodac posiekany czosnek, mieso i przyprawy. Smazyc przez chwile, az mieso przestanie byc surowe, po czym dodac wode, zagotowac, przykryc i dusic do momentu, az na patelni zostanie ok. 1 lyzki plynu.

W miedzyczasie ugotowac ryz i przygotowac salatke. Warzywa umyc. Ogorka obrac i pokroic w cwiercplasterki. Dymke posiekac. Mozna dodac odrobine soku z cytryny, ale bez dodatkow tez mi smakowalo

Na talerz wylozyc ryz, polac sosem z miesem, a obok ulozyc salatke.
Smacznego :)

środa, 25 kwietnia 2012

Gulasz warzywny z pieczarkami, 250 kcal


Propozycja na późne sniadanie, obiad lub kolacje. Ostrzegam, ze to wielka porcja, choć ma zaledwie 250 kcal

Z kromka chrupkiego chlebka (3 zboza WASA, 30 kcal w 1 kromce), ok. 280 kcal

Wersja bez chleba, z piersia kurczaka (50g), ma ok. 310 kcal

Z brazowym ryzem (90g po ugotowaniu - ok. 1/4 woreczka, lub 3 czubate łyzki), to dodatkowo ok. 130 kcal




Składniki:
porcja dla 1 osoby

1 nieduza cukinia
1 szklanka fasolki szparagowej (moze byc mrozona)
pol czerwonej papryki
1 duzy pomidor
mala cebulka
2-3 zabki czosnku
4 male pieczarki
1 lyzka oliwy
1/4 szklanki przecieru pomidorowego
1/4 szklanki wody
sol, pieprz, swiezy tymianek lub oregano

Opcjonalnie: 50 g piersi z kurczaka lub indyka


Sposob przygotowania:
Cukinie obrac (najlepiej co drugi pasek, wtedy sie nie rozpadnie). Papryke, cukinie, cebule i pomidor pokroic w kostke. Pieczarki pokroic w paski. Czosnek drobno posiekac.
W glebokiej patelni rozgrzac olej i podsmazyc na nim cebule i czosnek (jesli dodajemy mieso, to nalezy je pokroic w paseczki i podsmazyc z cebula i czosnkiem). Dodac warzywa, grzyby, przecier pomidorowy i wode. Lekko posolic, dodac ziola i pieprz - wedlug uznania.
Przykryc pokrywka i dusic, na malym ogniu, do miekkosci (ok. 10 min).

Smacznego :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...