sobota, 2 czerwca 2012

Sałatka z brokułów i sera feta, z chlebem chrupkim, ok. 300 kcal


Znalam te salatke jeszcze przed dieta, ale nie sadzilam, ze bede ja mogla jesc rowniez na diecie. Tym milsza niespodzianka :) To duza porcja pysznych, sycacych i zdrowych dobroci. Chrupiace pestki i migdaly sa milym kontrastem dla kremowego serka i brokulow, a chrupki chlebek mozna pokruszyc i znakomicie zastepuje grzanki.

Składniki:
1 porcja

100g ugotowanych brokułów
60g odtłuszczonego sera typu feta
po 1 lyzeczce nasion slonecznika i dyni
1 lyzeczka platkow lub slupkow migdalowych
3 lyzki jogurtu naturalnego 1.5%
1 lyzeczka oliwy z oliwek (u mnie oliwa z chilli)

ponadto: pieprz, cwiartka pomidora, pol malutkiego zabka czosnku, kilka kropli zageszczonego octu balsamicznego
do podania: dwie kromki chleba chrupkiego (zytniego, Wasa)

Jak to zrobic?
Pestki i orzechy uprazyc na suchej patelni. Jogurt wymieszac z czosnkiem (nie solic, poniewaz ser jest bardzo slony). Pomidora drobno pokroic.
Na talerzu ulozyc rozyczki brokula (dobrze byloby nie rozgotowac go, tak, jak ja :)), posypac pokruszona feta, polac jogurtem, skropic oliwa i posypac pestkami. Z wierzchu oproszyc swiezo zmielonym pieprzem. Zjesc z dwiema kromkami chlebka Wasa.

Smacznego :)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...