Potrzebujesz tylko kilka składników i zaledwie 15 minut, i juz możesz jeść. A ponieważ upał doskwiera, pewnie i tak nic bardziej treściwego nie da się przełknąć :)
Składniki:
30 dag fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej)czerwona papryczka chilli - dowolna ilość
duży, obrany ząbek czosnku
posypka z różnych ziarenek (klik) lub łyżka prażonego słonecznika/dyni/sezamu
odrobina masła (ok. pół łyżeczki)
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Fasolke umyć, obrać i ugotować na parze (trwa to ok. 15 min). Papryczkę (ja dodałam tylko 2 plasterki, ponieważ była bardzo ostra) i czosnek posiekać. W czasie, kiedy fasolka się gotuje, na małej patelni podsmażyć czosnek i papryczkę, ciągle mieszając (bez tłuszczu - dlatego trzeba uwazać, żeby nie spalić). Po chwili dodać kilka łyżek wody i smażyć mieszając, aż prawie cały płyn odparuje. Dodać masło i wyłączyć gaz.Jeśli nie masz gotowej mieszanki ziarenek na suchej patelni upraż łyżkę dowolnych ziaren, np. pestek słonecznika, albo łyżeczkę sezamu.
Na patelnię przełożyć ugotowaną fasolkę, lekko posolić i wymieszać z czosnkiem, papryką i masłem (powinno być ok. 2 łyżek "sosiku"). Gotowe - mozna wcinać :)
Smacznego :)
Czekałam na kolejny wpis :) Dzięki!!
OdpowiedzUsuńO, to bardzo miłe :) Rzadko dodaje przepisy, bo wydaje mi sie , że nikt tutaj nie zagląda ;) Postaram się poprawić i chociaz raz w tygodniu cos dodać. Pozdrawiam :)
UsuńJa tez czekam na przepisy...i zagladam
OdpowiedzUsuńa ja zaglądam tak rzadko...
Usuńświetne przepisy, bardzo mi się przydadzą :):) czekam z niecierpliwością na nowe propozycje :):)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :)
UsuńDyiekuje
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na obiadek lub smaczną przekąskę, a zdjęcie rewelacyjne - aż chce się jeść!!! W ogóle fajny jest Twój blog - pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńDziekuje za miłe słowa :)
UsuńBardzo dziękuje i ciesze sie, że ci sie tu podoba :) Zapraszam częściej :)
OdpowiedzUsuńZ kukurydzy coś zrób, właśnie mi przejrzewa powoli w ogródku :) i mi jej szkoda
Usuńhttp://alicjawkrainiegarow.blogspot.com/2013/11/kremowa-zupa-z-kukurydzy-z-mlekiem.html
Usuńprzepis z mojego drugiego bloga :) żeby zmniejszyc kaloryczność, zastąp mleko kokosowe zwykłym mlekiem. Pozdrawiam
It looks so good!
OdpowiedzUsuńthank you :)
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis i bardzo fajny blog! Sama wiecznie "odchudzam" potrawy, więc bardzo chętnie będę do Ciebie częściej zaglądać po inspiracje!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Chciałabym poswięcic mu wiecej czasu, ale jakos mi nie idzie ;)
UsuńJedzenie jest mega ważne. Dla zdrowia jak i samej sylwetki, jeśli chodzi o to drugie zapraszam tutaj
OdpowiedzUsuńNowe przepisy na zimne wieczory jesienne? Nie mogę się doczekać Gosiu Twoich pomysłów!
OdpowiedzUsuńTrochę walczę z czasem, ale postaram sie cos nowego dodać. Pozdrawiam :)
Usuńfajne połaczenie fasolki z ziarenkami
OdpowiedzUsuńI naprawdę smaczne. Diękuję :)
Usuń