środa, 16 maja 2012

Gulasz cielęcy z ogórkiem, ok. 160 kcal w porcji


Pyszny, delikatny gulasz z lekkim posmakiem słodko-kwaśnego ogórka. Polecam z brązowym ryzem (100g gotowanego, brazowego ryzu - 143 kcal).
Solidna porcja gulaszu z ryżem, to tylko 300kcal :)

Gulasz gotowałam w szybkowarze (trwa to 15 min), ale rownie dobrze mozna go przygotować tradycyjnie.
Jesli zrezygnujesz z podsmazania miesa na oleju (możesz podsmażyć na suchej patelni), zaoszczędzisz dodatkowe 90 kcal (całość będzie miała 400 kcal, a porcja ok. 130)



Składniki:
3 duze porcje; calosc ok. 490 kcal

30 dag cieleciny (lopatka)
1 ogórek konserwowy (10 dag)
10 dag selera
pol malej cebuli
2 zabki czosnku
100g jogurtu naturalnego 2%
1 lyzka oleju
2 lyzki posiekanego koperku
sol, pieprz

Sposob przygotowania:
Warzywa obrac i posiekac. Ogorka pokroic w paseczki. Mieso oczyscic z blonek i tłuszczu. Pokroic w kostke, wlozyc do glebokiej patelni i podsmazyc na oleju. Pod koniec smazenia dodac cebule, czosnek i seler. Doprawic sola i pieprzem. Dodac pokrojonego ogorka, wlac ok. pol litra wody, przykryc i dusic do miekkosci. Wylaczyc gaz.
Jogurt wymieszac z polowa filizanki sosu spod miesa, wlac calosc do rondla, dodac koperek, wymieszac i gotowe.

Smacznego :)

9 komentarzy:

  1. o jak mi ślinka pociekła na taką cielęcinkę - pysznie wygląda, muszę kiedyś taką zrobić
    Maggie

    OdpowiedzUsuń
  2. Maggie, sprobuj, naprawde jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tez chyba się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lidka, zrob - naprawde dobre :) I daj znac, czy wam smakowalo

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja zawsze mam dylemat: jaka woda zalac?zimna czy ciepla?

    OdpowiedzUsuń
  6. mrau, to proste :) Jak zalewasz woda cos, co juz jest gorace, to zawsze goraca, a przynajmniej dobrze ciepla woda, zeby nie przerywac gotowania.
    Ale kiedy robisz wywar, to zalewasz skladniki zimna woda, zeby powolutku wszystkie smaki przechodzily do wody.
    Wrzatek zamknalby wszystko w srodku i niewiele przeszloby do wywaru :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jezuuuuu to cos dla mnie !!! tylko gdzie kupić cielęcinkę :((( ? Mogę się tylko oblizać :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja bym spróbowała w sklepie mięsnym :) tak po prostu :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...