poniedziałek, 22 października 2012

Aromatyczne pieczarki w lekkim, tymiankowym sosie, 117 kcal w porcji

Całość ma tylko 235 kcal
 
Te pieczarki, to wspaniały dodatek do obiadu, lub samodzielne danie obiadowe, czy kolacyjne.
Doskonałe towarzystwo dla kasz, ryżu, makaronu, czy pieczywa.
Jeżeli zdecydujecie się zagęścić sos łyżką mąki, doliczcie do całości 60 kcal

Podpowiem wam tylko, ze pół szklanki (70g) ugotowanego, brazowego ryżu, ma 90 kcal.
Jeżeli więc zjecie te pieczarki z ryżem, wasz posiłek będzie zawierał tylko 207 kcal (a jeżeli sos będzie zagęszczony mąką, wtedy kaloryczność wzrośnie do 237 kcal w porcji).

Smacznego :)



Składniki:
2 porcje, 117 kcal w jednej porcji

0.5 kg malutkich pieczarek, 85 kcal
1 duża cebula (110g), 35 kcal
1 duży ząbek czosnku, 7 kcal
1 łyżeczka oleju, 44 kcal
1 łyżeczka masła, 36 kcal
3 łyżki octu balsamicznego, 18 kcal
pół łyżeczki cukru, 10 kcal
sól, świeżo zmielony pieprz, mała szczypta suszonego oregano
2 łyżki posiekanego, świeżego tymianku


Jak to zrobić?
Pieczarki umyć i dobrze osuszyć na papierowym ręczniku. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę przekroić na pół i pokroić w plastreki, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i podsmażyć warzywa. Dodać pieczarki i smażyć, aż sok który puszczą grzyby odparuje. Wtedy dodać odrobinę cukru, sól, pieprz i ocet balsamiczny. Smażyć aż ocet odparuje.
Na patelnię wlać trochę wody, tyle, aby wytworzył się sos. Przykryc pokrywką i dusic na małym ogniu przez kilka minut (aż pieczarki i cebula zmiękną). Dodać masło, posiekany tymianek i jeśli trzeba, jeszcze trochę doprawić. Smak powinien być delikatnie słodko-kwaśny.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...