Jestem pewna, że warto odżywiać się jak najbardziej różnorodnie. Stąd Hummus, który zawiera mnóstwo zdrowych zdrowych składników: ciecierzycę, pastę sezamową, sok z cytryny, oliwę, kolendrę. To naprawdę zdrowe połączenie.
Ja bardzo lubię używać hummusu, jako smarowidło do kanapek. Świeży, razowy chlebek z ziarnami posmarowany hummusem, na to grube, soczyste plastry pomidora lub/i ogórka, trochę świeżych ziół, cebulki, szczypiorku lub kolendry i kanapka marzenie gotowa w minute=ę :)
Świetnie sprawdza się również na imprezie. Nakładam go do miseczek, posypuję papryką lub mielonym kuminem, i polewam oliwą (tak, jak na zdjęciach). Obok stawiam chlebki pita, posiekaną natkę pietruszki, świeże warzywa pokrojone w słupki (marchewkę, seler naciowy, rzodkiew, paprykę itp.), czasem pikle...
W Indiach jadłam hummus w postaci sosu do falafela (małych kotlecików z ciecierzycy lub bobu i dużej ilości kolendry - miały przepiękny, zielony kolor)
Jeśli o mnie chodzi, to ten wyjadany palcem ze słoika jest jednak najlepszy :)
Tradycyjny hummus ma ok. 370 kcal w 100g, mój - 250 kcal w całej porcji (nie licząc oliwy, użytej do dekoracji). 1 łyżka ma ok. 20 kcal.
To naprawdę niewiele... Wada i zaleta.
Zaleta, bo można tego zjeść dużo i nie mieć wyrzutów sumienia.
A wada...? No wada jest taka, że... jeśli można, to na pewno zje się tego dużo :D
Polecam tez opcje "czerwoną", z pieczoną papryką i z suszonymi pomidorami (paprykę trzeba upiec i obrać ze skórki, a pomidory odcedzić z oliwy, wstępnie posiekać i zmiksować z resztą składników).
Zachęcam do jedzenia hummusu. Jedzmy go, bo jest zdrowy i pyszny :)
Składniki:1 puszka ciecierzycy
1 łyżka tahini (pasty sezamowej)
1-2 łyżka soku z cytryny/limonki
duży ząbek (lub dwa, jeśli lubisz) czosnku
szczypta soli
opcjonalnie (do dekoracji):
ostra, mielona papryka
posiekana natka pietruszki
oliwa z oliwek
Jak zrobić pastę hummus?
Ciecierzyce odcedzić, zachowując płyn. Czosnek obrać i posiekać. Kolendrę (to tylko opcja,można ją pominąć) posiekać. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze, dodając tahini i dolewając, stopniowo i z wyczuciem, pewna ilość płynu, który wcześniej odcedziliśmy.Ja zwykle nie dodaję oliwy, ponieważ tahini jest wg. mnie wystarczająco tłustą pasta. A płyn spod ciecierzycy zapewnia hummusowi odpowiednia konsystencje.
Gotowa pastę można przechowywać ok. tygodnia w lodowce, w szczelnie zamykanym pojemniczku.
Smacznego :)