wtorek, 31 lipca 2012

Śmietanka słonecznikowa, ok. 23 kcal w 1 łyżce


Przepis na te smietanke pochodzi z weganskiego bloga, na ktory trafilam jakis czas temu, w poszukiwaniu dan bezmiesnych. Blog mi sie spodobal i kilka przepisow juz wyprobowalam. Moze nie do konca sa one dietetyczne, ale na pewno sa bardzo zdrowe i stanowia mile urozmaicenie diety :)


Ta "smietanka" jest idealnym dodatkiem do zup, sosów czy dipów. Wzbogaca smak i moze zastapic prawdziwa smietane.  Można do niej dodawac rozne rzeczy, np. chrzan, musztardę, natke pietruszki, czy inne swieze ziola, czerwona apryke w proszku, kumin i co nam przyjdzie na mysl ;)
No i sama w sobie, bez zadnych dodatkow,  tez jest pyszna. Polecam!




Całość ma ok. 368 kcal
Jedna łyzka, to ok. 23 kcal (zakładajac, ze do zrobienia smietanki uzyjemy 10 lyzek wody)




Składniki:
5 łyzek nasion słonecznika
łyżka oleju
1-2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli


Jak to zrobić?
Słonecznik zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 15-20 minut, żeby napęczniał (można też zostawić go na noc). Po tym czasie odcedzić, przełożyć do naczynia, w którym będziemy go blendować, zalać ciepłą wodą (tyle, żeby przykryć nasiona), dodać  olej, cytrynę i sól. Wszystko blendować tak długo, aż powstanie gęsta masa. Wtedy dodać więcej wody i nadal blendować, aż do uzyskania gładkiej masy o gęstości kwaśnej śmietany.
Po zblendowaniu śmietanę można przetrzeć przez sitko (słonecznikowe pozostałości świetnie nadadzą się do kotletów warzywnych, ciastek lub naleśników).

Smacznego :)

poniedziałek, 16 lipca 2012

Mizeria z maślanką, duza porcja, tylko 100 kcal


Moja ulubiona, dietetyczna mizeria. Pasuje do wszystkiego i bardzo czesto gosci na moim stole :)
Mozna ja modyfikowac, dodajac rozne ziola. Na upały polecam wersje z mieta, zamiast koperku.
Najlepiej smakuje zrobiona z mlodych, gruntowych ogoreczkow - im beda mniejsze, tym lepiej.
Czasami dodaje tez do niej troche mlodej, bialej cebulki. Niewielki dodatek, a calkowicie zmienia smak.

Dla porownania...
Wersja ze smietana 18% to prawie 400 kcal
Ze smietana 12% to 300 kcal
Z kefirem 2% ok. 130 kcal
maslanka 0.5% tylko 100 kcal.
Jest roznica, prawda?



Składniki:
ok. 20 dag malych, gruntowych ogorkow
1 szklanka maslanki (ok. 200 g)
siekany koperek i/lub szczypiorek
szczypta cukru, sol, swiezo mielony pieprz

Jak to zrobic?
Chyba kazdy to potrafi, ale gdyby jednak nie... ;-)
Ogorki obrac, pokroic w plasterki, dodac przyprawy i zostawic na 5 min, zeby ogorki puscily troche soku. Dodac maslanke i koperek. Wymieszac i - jesli nie jestesmy bardzo glodni - odstawic na 5-10 min - smak bedzie jeszcze lepszy. Jesli dysponujemy wieksza iloscia czasu, mozna lekko ubic maslanke z cukrem i przyprawami (zwykla trzepaczka). To rowniez pozytywnie wplywa na smak.


Smacznego :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...